"Редно е по темата външна политика и МВнР да се говори сериозно. Никак не споделям повърхностният подход, който прилагат политиците при обсъждане на темата за бъдещ външен министър и пазарлъкът, който тече". Това заяви дипломатът Меглена Плугчиева пред БНТ.

По думите ѝ МВнР не е международен отдел на партиите. Ако някой иска партийни контакти, това става чрез Европейския парламент, посочи Плугчиева.

МВнР е важна институция, но това, което е видно, ясно и известно, е, че сегашният вицепремиер и външен министър Мария Габриел има контакти като евродепутат и български еврокомисар в ЕП, коментира тя.

Плугчиева изтъкна, че няма нищо страшно, ако обществото отиде на нови избори 2 в 1 през лятото заедно с европейските избори. 6-7 месеца с ротационния принцип правителството работи като служебно правителство, оцени тя. В тези 7 месеца списъкът на скандали, проблеми и безобразия непрекъснато растял - то не били проблеми с флашки на изборите, проблеми в енергетиката, земеделието, електронни рецепти, продажба на държавна земя, болната тема Шенген и др.

Правителство в този формат ще има и след 6 март, успокоява Кирил Петков

Правителство в този формат ще има и след 6 март, успокоява Кирил Петков

ПП-ДБ обаче държат Николай Денков да е външен министър

Меглена Плугчиева не очаква до края на 2024 г. България да бъде приета и в сухопътния Шенген.

Тя изрази разочарование, че диалогът между изпълнителната власт и президентството е прекъснат.

За протеста на земеделските производители, Плугчиева коментира, че проблемите на земеделците са не от вчера и не от онзи ден, а исканията им били ясни още през юни месец миналата година. Първите действия на земеделските организации били предложения за изменения в закони, необходимост да се вземат мерки и компенсации за спиране на дъмпинга от Украйна, но това не се направило, а премиерът заявил, че с терористи няма да преговаря, напомни тя сложните взаимоотношения на земеделските стопани и изпълнителната власт.

Според нея договореното между властта и земеделците нямало как да издържи. Има зелен климатичен терор, който се прилага заради Зелената сделка, но у нас има допълнителна специфика - липса на пазари в трети страни, освен дъмпинга от Украйна, каза още Плугчиева.

Пеевски не вижда препъникамък за МВнР, но се стяга и за избори

Пеевски не вижда препъникамък за МВнР, но се стяга и за избори

Той не очаква от ПП-ДБ да правят крачка назад, а просто да изпълнят споразумението