Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков заяви, че няма да клекне и да се наведе на ултиматума, отправен тази сутрин от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - или МВнР, или избори 2 в 1. Пред журналисти в кулоарите на Партийния дом Петков заяви, че не се притеснява от нови избори 2 в 1 и ПП-ДБ са готови за тях.

Кирил Петков недоумява още защо трябва да се чертаят нови червени линии, тъй като диалогът трябва да се води не през медиите, а между лидерите в некоалицията.

Според Петков заплахите за избори 2 в 1 през лятото заедно с европейските избори, е липса на държавническо поведение и някакъв тип егоизъм. "От нашата гледна точка този тип червени линии няма да проработят, ние никога не сме се навеждали, ако някой ни заплашва с нещо. Цяла България разчита на диалог. Никога няма да се съгласим с нещо, защото просто някой ни кара да направим нещо", подчерта той.

По думите му няма и смисъл някой да заплашва ПП-ДБ с предсрочни избори, те не се плашат и са готови за нови предсрочни такива заедно с европейските. Петков призова за нормално мислене и нормален диалог, но не през медиите. ПП-ДБ никога не се страхуват от условия и заплахи за нови избори, даде да се разбере Петков.

Денков обясни спора за МВнР - кой и как ще разкаже в чужбина какво се случва в България

Денков обясни спора за МВнР - кой и как ще разкаже в чужбина какво се случва в България

Важното било кой и как ще обясни зад граница какво се случва в България

Кирил Петков обясни още, че когато става въпрос за преговорите за ротацията, ПП-ДБ дават възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата - премиерският. Премиерът отговаря за всички министерства, всички министри са под негова отговорност, а напоследък се говори за премиера като малка позиция. Премиерският пост е най-голямата позиция не само вътре в държавата, но и навън, коментира той. ГЕРБ получават в ротацията както сме обещали - най-високия пост в държавата, каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Кирил Петков допълни, че за да има баланс в ротацията и в некоалицията, трябва да има и втори гарант, втори глас към външния свят - министърът на външните работи. ГЕРБ винаги цитират програмата, но в декларацията на Мария Габриел и Николай Денков се казва огледална ротация, изтъкна той.

"Каква е логиката, понеже аз не виждам никаква логика да се появи нов човек в кабинета? Имаме работещ екип - Мария Габриел и акад. Денков, които до момента работят в синхрон. Защо трябва да се вкарва още един човек, незапознат с тяхната програма и работа, въпреки че премиерът е Мария Габриел", запита Петков. ПП-ДБ предлагат Мария Габриел да вземе най-високия пост в държавата и това е абсолютно достатъчно, категоричен бе Кирил Петков.

В началото ПП-ДБ виждали министъра на външните работи като експерт, но впоследствие видели, че има много голяма близост с ГЕРБ. Реално МВР шефът изцяло е министър на ГЕРБ, посочи Кирил Петков. За него правителството сработило като екип и не би трябвало да се правя каквито и да било промени. Защо трябва да се чертаят червени линии, запита Кирил Петков.

Той допълни, че за да може правителството да работи и занапред, трябва да има баланс, който да работи заедно. Дори да нямаме глас или излаз към Европа, това прави асиметрията в кабинета неустойчива, изтъкна Петков.

Делян Пеевски съветва ПП-ДБ да се овладеят

Делян Пеевски съветва ПП-ДБ да се овладеят

Избори 2 в 1 не е добър вариант за България, за ДПС било добре