В нормативната наредба никъде не се говори за резервни части за устройствата. Това заяви в Тетевен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод допълнителните машини за гласуване, поръчани от "Сиела Норма".

Той цитира методическо указание от ЦИК до районните избирателни комисии, в което става дума само за смяна на батерии или захранващи кабели, но не и за използване на нови машини, каквито се появиха в склада с вече доставените, съобщават от "24 часа".

"Нека да обяснят за машините, нека хората се успокоят, да бъде празник. Да не пробутват, че са взели толкова машини повече за кабелчето на батерията", настоя Борисов.

ГЕРБ демонстрираха как може да се гласува по 2 пъти на машините

ГЕРБ демонстрираха как може да се гласува по 2 пъти на машините

Защо толкова ги е страх да броят талончетата?

Той подчерта, че ГЕРБ са "за" машинното гласуване, като разчитат то да е честно и почтено, но не се получавало така.

Бившият премиер обяви, че в митнически склад на летището има 28 кашона с 16 000 флашки за машините. "Очевидно има префактуриране на флашките. Вчера, като им казах, че ще продължим днес темата, са се разбързали да ги изнасят", отбеляза той.

Борисов посочи, че по данни на ЦИК ще има 11 932 машини, за които би трябвало да има 59 660 карти и 23 864 флашки. Спрямо секциите имало 905 излишни машини, които би трябвало да се разпръснат из най-натоварените секции. По думите му обаче нямало гаранции, че някой няма да ги вкара в обращение в някоя секция. За всяка една машина в изборната секция се предоставят 5 броя карти.

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

Моят противник е Радев, Рашков е изпълнител на неговите мръсни поръчки

Той каза още, че флашките са от Тайван, като по груби сметки те струват 44 лв. за 8 GB, докато в нашата търговска мрежа са по 8-10 лева.

По негови думи се подготвяла "чудовищна далавера".

В Тетевен Борисов пристигна, за да защити кмета на общината, в която ДАНС извърши проверка преди дни. В нейна защита се изказаха други кметове и нейни служители.

Припомняме, преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обаче обясни, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.