Още 150 машини за гласуване, които никой не е поръчвал, се появиха в митнически склад на летище "София". Самата ЦИК е научила за тях на следобедното си заседание от писмо от Софийска градска прокуратура, съобщи "24 часа".

Припомняме, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.

Цветозар Томов: ЦИК няма да допусне да се използват нелегални машини за вота

Цветозар Томов: ЦИК няма да допусне да се използват нелегални машини за вота

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини

"Мисля, че е крайно време тези въпроси да бъдат зададени към "Сиела Норма". Защото някак оставам с усещането че всичко е съсредоточено само върху ЦИК, а очевидно тя не е вносител, нито възложител на закупуването на машините, които в последно време се оказва, че "Сиела Норма" в качеството на не знам каква транспортира и съхранява", раздразнено коментира председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

ЦИК поиска и тези 150 машини да бъдат арестувани докато се разбере какви са и защо са доставени в България.

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване
Обновена

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване

Различни версии кой е нарушителят - МВР или ЦИК

От "Сиела Норма", която е вносител на устройствата за гласуване и избрана от ЦИК за доставчик за 14 ноември, коментираха, че 150-те машини на летището са за резервни части. На тях нямало качен софтуер и не могат да се ползват за гласуване.

"Уведомихме прокуратурата и тя ни даде разрешение да ги закараме на склад. А прокуратурата е уведомила ЦИК", казаха още от компанията.

"Изненадвам се, че ЦИК се правят на изненадани и си мислят, че сме безотговорни търговци, които няма да покрият гаранционното обслужване. Нормално е да имаме запаси, от които в рамките на 2-3 дни, при авария на машина, да я ремонтираме или да я подменим", заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Сиела Норма" ще ползва 228-те машини за изборите само ако ЦИК нареди

"Сиела Норма" ще ползва 228-те машини за изборите само ако ЦИК нареди

Устройствата били за сервизна и презентационна дейност