Допълнителните 228 машини за гласуване, задържани в склада с разпореждане на ЦИК, могат са се използват в предстоящите избори само ако Комисията го разпореди. Това заяви пред БНР управителят на фирмата доставчик "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Той обясни, че от "Сиела" са отговорили на ЦИК, че устройствата са за сервизна и презентационна дейност.

"Сервизната дейност е нещо, което бихме правили, ако ЦИК ни разпореди изрично. Надяваме се да не се наложи, но е техника, която може да аварира и дефектира", отбеляза Тодоров и изрази надежда нито една от въпросните машини да не трябва да се ползва.

ГЕРБ демонстрираха как може да се гласува по 2 пъти на машините

ГЕРБ демонстрираха как може да се гласува по 2 пъти на машините

Защо толкова ги е страх да броят талончетата?

Той обясни, че 228-те машини са частна собственост и са в процес на придобиване от производителя им "Смартматик".

Запитан защо тези машини са пристигнали в страната ни заедно с останалите 1 600, управителят на "Сиела Норма" заяви, че не му е известно да е извършено престъпление.

Той аргументира жалбата до прокуратурата и до съда с това, че от миналата сряда "Сиела Норма" търпи загуби.

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване
Обновена

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване

Различни версии кой е нарушителят - МВР или ЦИК

Припомняме, в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Ден по-късно главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.

Впоследствие се породи спор между Прокуратурата, МВР и "Сиела Норма" относно постъпилия в държавното обвинение сигнал по случая от вносителя на машините.

От прокуратурата съобщиха, че "Сиела" е сигнализирала за неправомерни действия от страна на служители на МВР. От полицията отрекоха тази информация, наричайки я тенденциозна, а от самата "Сиела Норма" обясниха, че сигналът всъщност е за нарушение от страна на ЦИК.

ЦИК: "Сиела Норма" нарушава някои български закони

ЦИК: "Сиела Норма" нарушава някои български закони

На Комисията нито й трябват, нито ще ползва спорните 228 машини за гласуване