Всички машини, които ще бъдат използвани за изборите, са параметризирани за определени изборни секции. Няма как една машина отвън да ги замести по какъвто и да е начин. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Той увери, че няма никакъв риск за изборния процес, тъй като няма какво да се направи с тези машини.

По негови думи от тази неприятна ситуация последиците са, че в една обстановка, в която има политическо напрежение, седмица преди изборите се създава допълнително напрежение.

Томов заяви, че изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров би трябвало да обясни не само какъв закон нарушава ЦИК, а защо са му били нужни тези машини и защо ги превозва заедно с устройствата, които по договор са за Комисията.

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване
Обновена

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване

Различни версии кой е нарушителят - МВР или ЦИК

Тодоров обясни, че не знае дали въпросните 228 машини са собственост на "Сиела Норма", но не били на ЦИК.

"Тези машини нито ни трябват, нито ще ги ползваме, нито ще ги купуваме от "Сиела". Те нямат отношение към изборите", подчерта той и увери, че Комисията ще вземе всички мерки, за да гарантира това.

"Сиела Норма" искаше охрана на тази пратка, без да уведоми ЦИК, че освен машините, които са доставени с договор, има и други машини, което мисля, че нарушава някои български закони", коментира още Томов.

Главсекът на МВР за допълнителните 228 машини: Няма да се използват за изборите

Главсекът на МВР за допълнителните 228 машини: Няма да се използват за изборите

Извършена е проверка на място

Припомняме, вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Днес главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините, предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.

Впоследствие се породи спор между Прокуратурата, МВР и "Сиела Норма" относно постъпилия в държавното обвинение сигнал по случая от вносителя на машините. 

От прокуратурата съобщиха, че "Сиела" е сигнализирала за неправомерни действия от страна на служители на МВР. От полицията отрекоха тази информация, наричайки я тенденциозна, а от самата "Сиела Норма" обясниха, че сигналът всъщност е за нарушение от страна на ЦИК.