Вносителят на машините за гласуване на изборите на 14 ноември - "Сиела Норма", е сигнализирал за неправомерни действия от страна на служители на МВР, съобщават от прокуратурата.

Сигналът до Софийската градска прокуратура е бил входиран в късните часове в петък, 5 ноември.

Незабавно е била възложена проверка по реда на чл. 145, ал. 3 от Закона за съдебната власт на Държавна агенция "Национална сигурност", която да се извърши в срок до 48 часа. Изискана е и информация от Централната избирателна комисия.

Главсекът на МВР за допълнителните 228 машини: Няма да се използват за изборите

Главсекът на МВР за допълнителните 228 машини: Няма да се използват за изборите

Извършена е проверка на място

Прокурори са връчили писма на представители на ГД "Жандармерия"-МВР, охраняващи склад на "Карго Партнърс", с оглед предоставяне на информация, необходима за изясняване предмета на започналата проверка.

Впоследствие от МВР уточниха, че в подадения сигнал до прокуратурата не се изразява становище за неправомерни действия от страна на служителите на ГДЖСОБТ. В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напуснат района на склада.

Разпространеното съобщението е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", категорични са от МВР по повод позицията на прокуратурата.

От "Сиела Норма" също опровергаха държавното обвинение. Те подчертават, че сигналът за задържаните машини не е срещу служителите на реда, които са изпълнявали заповед.

Цветозар Томов: ЦИК няма да допусне да се използват нелегални машини за вота

Цветозар Томов: ЦИК няма да допусне да се използват нелегални машини за вота

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини

В сигнала е описано, че на 4 ноември чрез електронна поща е получено писмо от председателя на ЦИК Камелия Нейкова и секретаря на ЦИК Севинч Солакова, което съдържа следното уведомление: "Специализираните устройства за машинно гласуване, които не са част от Договор № 38 от 19 октомври 2021 г., следва да се складират в обособен сектор от склада на "Карго Партнер" ЕООД и да не се допуска разпечатването им. След разтоварване на машините камионът може да бъде освободен. Следва да ни предоставите опис, съдържащ серийните номера на доставените СУЕМГ, които не са предмет на Договор № 38 от 19 октомври 2021 г., както и да ни уведомите по колко СУЕМГ ще се използват за всяка от посочените от Вас дейности."

С оглед на това изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е сигнализирал компетентните органи за запечатването на устройствата по нареждане на ЦИК, видно от писмо, адресирано до Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" на МВР, в склада, определен в писмото от председателя и секретаря на Централната избирателна комисия, собственост на дружеството "Карго Партнер" ЕООД, и достъпът до тях му е отказан.

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

ГЕРБ сезира ДАНС за доставката на допълнителни 228 машини

Моят противник е Радев, Рашков е изпълнител на неговите мръсни поръчки

Наличието или отсъствието на данни за евентуално осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс в конкретния казус може да бъде надлежно установено единствено при съответното разследване в рамките на досъдебно производство и анализ на всички данни и обстоятелства по задържането на тези 228 бр. устройства, заявяват от "Сиела Норма".

Припомняме, вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства.

Днес главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че машините,  предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези допълнителни 228 машини не са вкарани там. Те са били на отделен принцип, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, а не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите.