Има начин, по който злонамерени лица могат да гласуват машинно по 2 пъти за своя кандидат или партия, сигнализираха на брифинг от ГЕРБ.

Това може да се случи при условие, че избирателят посочи на първоначалния екран, че иска да даде гласа си само на единия вид избори - било за парламент, било за президент, обясни Жечо Станков, демонстрирайки как това може да се случи, гласувайки на пробна машина.

Според указанията на ЦИК гражданите нямат право да гласуват повторно, ако се подпише и пусне бележката в урната. Ако откаже обаче да се подпише, обясни Станков, може да му бъде дадено позволение да повтори вота си, при който никой не вижда дали няма да гласува отново със същия номер.

От ГЕРБ не подминаха и въпроса с допълнителните 228 машини, озовали се в същия склад, където се съхраняват допълнителните 1600 устройства, поръчани от ЦИК. Припомняме, че от комисията заявиха, че тези машини не са били искани от тях и не са предназначени за вота на 14 ноември. От "Сиела норма" пък обясниха, че въпросните устройства са били предназначени за други държави.

ЦИК: "Сиела Норма" нарушава някои български закони

ЦИК: "Сиела Норма" нарушава някои български закони

На Комисията нито й трябват, нито ще ползва спорните 228 машини за гласуване

"Голяма грешка беше, че слушах днес Христо Иванов по телевизията, че сме водили кръстоносен поход срещу машините. Само че оттам, откъдето са тръгнали кръстоносците - Германия и Нидерландия, отдавна се отказаха от машините. Христо Иванов знаел, че тези 228 машини били в камион. Ние ходихме там да питаме, а той знаел, че са в камион. Какво лошо има да питаме? Не съм против машинното гласуване", заяви на свой ред Бойко Борисов, отново настоявайки за контролно преброяване на бележките.

"След като ги хванахме по боксерки, видяхме, че могат да начукат допълнителни 228 000 гласа, ние просто искаме да бъде обяснено на хората. Защо толкова ги е страх да броят талончетата, попита реторично експремиерът.

"Призовавам и другите партии да поискат същото, освен ако не са в схемата. Виждате, тези които губят и падат надолу, са против контролното броене", добави той.

От ГЕРБ дадоха и подробности относно загадъчните 4 човека, които, по думите на Борисов преди дни, контролирали машините.

Това, обясни Тома Биков, са ИТ експертите Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов, които се занимават с разработването на ключа на изборния софтуер. И тримата напуснали работа в частния сектор, където взимали над 10 000 лева, за да работят за 2000 лева на държавна длъжност. Същевременно братът на Кирков също бил напуснал далеч по-добре платена работа в ИТ сектора, за да отиде в ДАЕУ (Държавната агенция за електронно управление), като сред отговорностите му било да сертифицира ключа, който е разработил родния му брат.

Пламен Желязков пък бил съдружник на Атанас Шарков, който е бил съветник на Асен Василев и Стефан Янев преди да влезе в инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Лозан Панов за президент.

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване
Обновена

Прокуратурата, "Сиела Норма" и МВР в спор за сигнал за машините за гласуване

Различни версии кой е нарушителят - МВР или ЦИК