Археологическите разкопки край село Васил Левски са важен обект, пред който има сериозни перспективи за привличане на повече туристи. Това е станало ясно по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, представители на туристическия бранш и на местната власт от други населени места в района, съобщават от министерството.

В региона е открито селище от 6-5 век преди Христа. Учените смятат, че то е един от най-старите известни до момента градове на траките. Община Карлово планира да разработи проект за развитието на тракийския градски център и царската резиденция към него и да търси европейско финансиране за пълното разкриване на находките като исторически и туристически обект.

По време на срещата е станало ясно, че миналата година повече от 100 000 туристи са посетили Карлово. Броят им е близо 2 пъти повече от населението на общината.

Николина Ангелкова е убедена, че регионът има всички предпоставки да развива устойчив туризъм. Тя отчита факта, че много българи посещават Карлово, за да видят родното място на Васил Левски. Градът обаче можел да привлича все по-голям чуждестранен интерес с розата, тракийското си наследство и възможностите за културно-исторически туризъм.

Ангелкова е подчертала, че министерството ще подпомогне и на национално ниво по-голямото популяризиране на възможностите за туризъм в района. В края на годината страната ни щяла да бъде домакин на мащабна международна конференция за древните цивилизации, която се организира съвместно със Световната организация по туризъм към ООН. Цивилизацията на траките ще бъде фокус в нея. За делегатите се планира съпътстваща програма, която да обхване Долината на тракийските царе, където попада и Карлово.

Министър Ангелкова е поставила акцент и върху това колко важна е материалната база за развитието на устойчив туризъм. В общината няма 4 и 5-звездни места за настаняване. Оценките на общината пък показват, че около 200 легла не достигат за отговаряне на нуждите на нарастващия туристически поток.

Инвеститорски намерения също са били обсъдени по време на срещата. Дискутирано е и развитието на Баня като по-конкурентна СПА дестинация. Градът е включен в списъка на националните курорти, като в него има 10 минерални извора и торфено находище. Водите и минералната кал са подходящи за лечение и профилактика на широк кръг здравословни проблеми.

Нараства интересът към празниците на розата и честването на Карлово като център на розобера. Интерес проявяват страни като Япония, Холандия и Франция. Миналата година е имало и гости от САЩ и Китай.