Модерен европейски курорт да бъде изграден на границата между България и Сърбия, предлага западната ни съседка.

Идеята е проектът да бъде реализиран съвместно от двете страни със средства от европейските фондове. За това е водил днес разговори министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БНР.

Според сръбската страна на границата между България и Сърбия, в района на Стара планина има отлични условия за развитие на планински туризъм, поясни Димитров.

От сръбската страна са заявили още, че имат готовност да завършат своя участък от магистралата София - Ниш до 2010 година. „Надявам се до този срок и ние да сме готови със своя участък", заяви Димитров.

Друг акцент в разговорите между министрите на икономиката на двете страни е бил изграждането на газопровода Дупница - Ниш, който ще направи възможно транзитирането на газ към Сърбия през България. Този проект е все още в съвсем начална фаза.

Нашата страна е готова да участва в строителството, но решението зависи от "Газпром", тъй като трябва да се осигури газ за Сърбия, уточни министър Димитров.

Министър Петър Димитров бе на посещение в съседната държава с цел подписване на новата българо-сръбска спогодба и актуализиране работата на смесената българо-сръбска комисия. Всички двустранни договорености трябва да се актуализират след влизането на страната ни в Европейския съюз.