Скъпи и полупразни - това се очертава като перспектива през този зимен сезон за родните курорт.

По данни на туроператори цените в българските курорти за зимния туристически сезон са по-високи и от тези в Австрия и Италия, съобщава БНР.

В момента за 7 дни в австрийски курорти, които откриха предсрочно сезона, без осигурен транспорт, се плаща около 390-400 евро. У нас само една нощувка в четири звезден хотел струва от 95 до 200 евро.

Отделно се плаща за използването на ски пистите, -влековете и другите съоръжения.
Още миналия сезон дневната карта в Банско излизаше около 25 евро, а за целия сезон - 370 евро. Цената на лифт картите в Боровец беше 55 лв., а в Пампорово се плащаше по 51 лв. на ден.

За сравнение в италиански, австрийски и швейцарски курорти цените се движат между 28-35 евро за дневна карта.

Засега концесионерите на лифтовете и пистите в трите големи курорта Банско, Боровец, Пампорово обещават да запазят цените, без да бъдат обаче категорични. Най-вероятно те ще изчакат кой първи ще обяви цените си за зимния сезон 2009/2010 г.

Въпреки високите цени от Българската туристическа камара съобщиха, че за предстоящия зимен сезон са се записали с около 5 на сто повече чужди туристи в сравнение с миналия. Най-добре се движели записванията за Банско, след това за Боровец и Пампорово.
Очаква се зимният сезон да бъде спасен от руснаци, сърби и македонци.