Над 100 млн.евро се готви да инвестира само в първата фаза на проекта за изграждането на ски-център в Паничище софийското дружество „Рила спорт", съобщава регионалната медия в. Вяра.

Софийската компания е основен инвеститор в областта на туризма в община Сапарева баня.

Планове за инвестиции имат и собственикът на „Луч" Александър Илчев, както и руснаците, купили базите на „Балканфарма".
Реализацията на техните намерения обаче ще зависи от одобрението на проекта от държавните институции, което „Рила спорт" се надява да получи до няколко месеца.

Координаторът на проекта за ски-център „Паничище-езерата-Кабул" Славейко Стайков обясни по време на проведения събор „Паничище 2006", че в следващите фази на проекта инвестициите на софийското дружество значително ще надхвърлят сумата от 100 000 евро.

"Надяваме се нещата да се решат в близките месеци, защото от резултатите зависи всичко, което сме планирали. Смятам, че протестите на екоорганизациите срещу проекта се неоснователни, защото самите ние сме заинтересовани да пазим планината, дори сме готови да извършваме залесителни мероприятия, за да съхраним природата", допълни още Стайков.

Над 10 млн. евро ще бъдат средствата, които пък руските инвеститори, собственици на базите на бившата „Балканфарма", смятат да вложат в Паничище и Сапарева баня, обяви президентът на техния холдинг „БИГ София" ООД Денис Циполев.
В момента руснаците притежават 3 хотела в Паничище, 2 в Сапарева баня, а освен това са собственици на още 100 дка терени в града, на които имат намерение да построят още свои обекти.

До момента собственикът на луксозния хотел „Луч" е инвестирал около 1 млн. евро, като бизнесменът възнамерява да продължава да влага средства в родния си край. Илчев, чиято фирма управлява капитали над 2 млрд. евро, все още не смята да пуска в експлоатация луксозният си хотел, тъй като очаква раздвижване в притока на туристи.