Становище относно строежа и експлоатацията на петролопровода на територията на Бургаска област ще подготви Съюзът на собствениците в Слънчев бряг. Това бе решено на Управителен съвет на сдружението.

Двете основни искания са по отношение на държавната политика в сферата на екологията и туризма. 

"Ние сме наясно, че една организация или отделни хора не могат да спрат строежа на петролопровода, който е мулти национален проект", заяви председателят на УС Елена Иванова.

Тя каза още, че хотелиерите и ресторантьорите в Слънчев бряг се вълнуват от появата на петролопровод на територия, където основният поминък е туризъм, но според тях е по-важно държавата да поеме ангажимента и да настоява да бъде изградено едно изключително безопасно и модерно съоръжение.
Според собствениците по този начин ще се гарантира и запазването на чистотата на Черно море и българското Черноморие.

Важно искане в становището на Съюза на собствениците ще бъде договаряне от страна на държавата на условия за развитие на туризма в Бургаски регион.

Хотелиерите настояват България да договори идването у нас на повече руски туристи. Според Елена Иванова това може да стане като се облекчи визовия режим за тях и се поиска от Русия да направи позитивна и активна рекламна кампания на нашите курорти. Освен това би могло да се договори и служителите на "Газпром" и други фирми, свързани с нефтодобива и нефтопреработката, да почиват у нас.

Становището ще бъде изготвено в началото на следващата седмица и изпратено до всички заинтересовани институции.