Средствата за сектор "Туризъм" в актуализацията на бюджета в размер на 70 млн. лв. да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Това обяви служебният министър на туризма Стела Балтова след среща с представители на туристическия бранш и заведенията - Ричард Алибегов, БАЗ и Полина Карастоянова, Национален борд по туризъм с премиера Стефан Янев и икономическия му екип.

Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и да останем "зелена дестинация" (б.а. в зелената зона по заболеваемост от коронавирус). Изискването е да постигнем ниво, за да има световен интерес към страната, обясни Балтова. След 10 дни ще има нова среща на кабинета с бранша, а дотогава ще се вземе решение в това направление, както и в още две.

Като второ направление от бранша са поискали от правителството, заедно с МЗ, да се намери пакет от сертификати и документи, които да удостоверяват сигурността на посетителите на всички места за настаняване, за хранене и в туристическите обекти. Третото направление, което ще се обсъди, е още днес започне вземането на сериозно решение за 2022 г. - освен практически и финансово-икономически мерки.

Заведенията с контрамерки: Да работят на 100% и с вход ваксина, PCR или бърз тест

Заведенията с контрамерки: Да работят на 100% и с вход ваксина, PCR или бърз тест

Не е ясно обаче кой ще плаща тези бързи тестове

От своя страна Ричард Алибегов, председател на БАЗ, поясни, че ресторантьорите ще продължат да работят и на този етап, както сега, протестно. Ще депозираме следващите дни нашите предложения на база европейски практики как работят колегите в другите страните - концерти и ресторанти и т.н., каза той. Следващите дни ще предоставим цялата информация, пазейки, хем здравето на хората, хем да не е в нарушение, което е крайно неприятно за нас, добави Алибегов. Не се отменя националният протест за 28 септември на целия бранш.

Стефан Янев обеща на туризма най-добрите мерки за зимния сезон

Стефан Янев обеща на туризма най-добрите мерки за зимния сезон

Той призова да се намери правилен подход за известните вече проблеми

Полина Карастоянова от Борда по туризма коментира, че "ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж".

Предложихме Министерство на финансите да намери необходимата форма, под която средствата през актуализация на бюджета, да бъдат използвани за осигуряване на стимули на ваксинация на българските граждани, поясни тя.

Карастоянова поиска да бъдат увеличени парите за национален маркетинг и реклама, което било повече от необходимо от гледна точка на бизнеса.

Гарантиране на устойчивост на туризма през 2022 г., механизмът да се изработи със състава на това служебно правителство, за да не допуснем загуба в БВП, каза още тя. Полина Карастоянова поясни, че от днес в рамките на 10 дни туристическият бранш трябва да е готов с кръга от мерки, чрез които да отвори бизнесът и да работи през различни видове тестове на всички ползватели на публични услуги, не само за хотели и ресторанти, но и в други сектори - като не по-малко рискови са телекоми, банки, търговски обекти.