Созопол е сред номинираните кандидати за "Европейска дестинация за 2017 г.", съобщават от Министерство на туризма. Онлайн гласуване ще определи победителите.

Потребителите на туристически услуги и симпатизантите могат да дадат гласа си за предпочитаната от тях дестинация на интернет платформата на European Best Destinations. Три седмици ще продължи онлайн вотът - от днес до 10 февруари. Официалният адрес на страницата за гласуване е: http://www.vote.ebdest.in/.

Общо 20 града се състезават за европейска дестинация за 2017 година. Българският черноморски град с хилядолетна история мери сили с прочути конкуренти като Милано, Брюксел, Сан Себастиан, Вроцлав, Рим, Париж, Барселона, Берлин, Виена, Порто, Атина, Нови Сад, Загреб и други.

От Министерството на туризма поясняват, че престижният конкурс води началото си от 2009 година. Класацията се прави на принципа "от туриста за туриста". В нея се състезават населени места, които са впечатлили пътешествениците с качеството на услугите, привлекателни места за отдих, забележителни исторически, културни и природни обекти.

Около 40 млн. души са дали гласа си в миналогодишната класация. Те също са избирали между 20 дестинации.

Европейски служби по туризъм, професионалисти от туристическата индустрия, специализирани форуми и събития - туристически борси, конгреси, изложения, презентации също популяризират инициативата. Туристи и потребители от целия свят могат да се присъединят към гласуването.

То се организира от European Best Destinations. Организацията е базирана в Брюксел и насърчава развитието на културата и туризма на континента. Тя работи в партньорство с EDEN мрежата и с всички водещи европейски туристически офиси и покрива над 355 дестинации в Европа.

Над 3 млн. души от всички точки на света са посетителите на официалния уебсайт на организацията. Там се публикуват снимки, видеа, панорамни разходки, пътеводители, както и полезни съвети.

Близо 100 000 души са последователите в социалните мрежи Facebook, Twitter, Google+, Pinterest. Среден ръст на посетителите от 15 % бележат дестинациите, които са отличени от организацията.