Търси се начин сянката на плажа да стане безплатна. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БиТиВи в коментар на приетата вчера от правителството наредба за категоризация на хотелите и заведенията.

От участието й стана ясно, че повереното й ведомство е разработило примерна концепция за това, която предстои да бъде обсъдена с всички засегнати страни.

"Да намерим този механизъм, който да позволи да не се плаща за чадъри и шезлонги или да ползваме примера на Гърция и да си купим кафе или сок, за да ползваме безплатно сянката на плажа, цели Ангелкова.

По думите й това е особено важно като стъпка, тъй като плажовете формират почти 80% от предлаганата услуга на морето. С общи усилия и с обсъждане тези варианти ще могат да се приемат и от концесионерите, те няма да са ощетени, убеден е министърът.

Междувременно пък хотелиери от Несебър поканиха Ангелкова да направи среща с хотелиерския бранш в града, за да се решат проблемите, които бизнесът продължава да изпитва в разгара на туристическия сезон.