"Заявките за ранните полети на летище Бургас и областта бележат около 1.5% ръст, докато на летище Варна към момента заявките за ранните полети са с около 15% спад. Най-тежко ще бъде положението в област Варна".

Такива са очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова за предстоящия летен сезон.

Тя отчете, че има лек спад на ранните записвания от Русия и Германия. По думите й спадът от Германия се дължи на фалита на един от немските авиопревозвачи Air Germany, който е повлякъл със себе си и фалита на един малък чартърен превозвач в Полша.

"Всичко се ступва по едно и също време и със сигурност ще даде своето отражение върху летния туристически сезон", смята Ангелкова.

До настоящия момент от декември до януари над 865 000 чуждестранни туристи са посетили България, което е спад от 3.7%

За сметка на това Министерство на туризма отбелязва ръст от 5.8% при нощувките. Това показва, че идват по-малко туристи, но остават за повече нощувки, което от своя страна води до по-големи приходи в икономиката.

Ангелкова настоява да се привличат по-висок клас туристи с по-висок продукт на разумна цена.

На въпрос на news.bg повече или по-малко туристи се очакват да посетят България в сравнение с миналата година, Ангелкова заяви, че се надява да бъдат запазени нивата на туристите, постигнати през изминалата 2018 г.

Ангелкова хвали туристическия ръст, но отчита 15% спад на ранните записвания от Русия

Ангелкова хвали туристическия ръст, но отчита 15% спад на ранните записвания от Русия

За строителството по плажовете е изискала информация от кметовете, но още я чака

Туристическият министър отчете, че има спад от 40 до 45% на младежкия туризъм и заяви, че "ако искаме младите хора да дойдат в страната, трябва да имаме балансирана политика".

Иначе Ангелкова очаква настоящата 2019 г. да бъде изключително динамична, трудна и доста предизвикателна с оглед на факта, че се наблюдава от някой пазари лек спад при ранните записвания.

Министерство на туризма прие Националната стратегия за устойчиво развитие до 2030 г. и план за изпълнение към нея. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти след заседание на Националния съвет по туризъм.

Основното в стратегията за устойчивото развитие на туризма е законодателната част и инициативите, които са извършени от Министерство на туризма и правителството в посока устойчиво развитие на туризма. Всичко това се прави с цел да се направи България популярна туристическа дестинация.

Предстои представяне на тенденциите за летния сезон и кратък обзор на зимния сезон, който все още не е приключил.

На следващото събиране на Националния съвет по туризъм през юни, се очаква да бъде обсъдена Националната туристическа програма.

Ангелкова иска български туризъм в четири сезона - "Неочаквана ваканция"
Обновена

Ангелкова иска български туризъм в четири сезона - "Неочаквана ваканция"

Караянчева зове децата ни да искат да живеят и да почиват в България