Руските туристи няма да се откажат от България, защото са наясно, че не държавата е виновна за проблемите.

Това мнение изрази ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Григорий Саришвили. Той участва в проведената в Москва пресконференция, дадена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма . Тя се състоя в рамките на Международното туристическо изложение „Отдых" 2011.

Руските туроператори и журналисти бяха информирани за мерките, които българското правителство предприема за справяне с кризата с руските туристи.

По думите на Саришвили неговите сънародници ще продължават да идват у нас, но няма да ползват същия туроператор.

Руското правителство ще обсъди изменение и допълнение на нормативната уредба с цел намиране на механизъм за реакция от страна на държавата
и недопускане подобна ситуация в бъдеще, допълват от МИЕТ.

Пресконференцията бе организирана, за да бъдат дадени отговори на редица въпроси във връзка с казуса, възникнал заради спора между „Алма Тур" и „България Еър".

Представителите на българското правителство изразиха съжаление от неприятната ситуация, в която две фирми са поставили българската държава, чуждите граждани и традиционно добрия имидж на страната, като предпочитана дестинация от руските туристи.

В пресконференцията взеха участие посланикът на България в Русия Пламен Гроздавов, консулът ни в Москва Ангел Георгиев, изпълнителният директор на ГВА Тилко Петров, началник-отдел „Туристическа информация, анализи и проучвания" в МИЕТ Албена Методиева, изпълнителният директор на „България Еър" капитан Янко Георгиев.

Сред присъстващите бяха също изпълнителният директор на Асоциацията на руските туроператори Мая Ломидзе и прес-секретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

Припомняме, скандалът гръмна преди около две седмици, когато „България Ер" отказа да извози по родните им места стотици туристи - предимно руски, докарани у нас чрез Алма Тур.

Впоследствие всички дружества от групата на „Алма тур" бяха обявени в процедура по несъстоятелност.