"България несъмнено се превърна в привлекателна и конкурентна целогодишна туристическа дестинация". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути. За втори път България е домакин на форума, организиран от Световната организация по туризъм към ООН.

Български обичаи оживяха в Античния център "Сердика"

Български обичаи оживяха в Античния център "Сердика"

Майстори представиха стари занаяти като тъкачество, килимарство, дърворезба

По време на дискусиите акцент беше поставен върху общите инициативи за развитие на културно-историческия туризъм, както и мерки за популяризиране на материалното и духовното наследство на страните. От СОТ изтъкнаха, че за устойчивостта на културните маршрути е важно международното сътрудничество.

Сред основните обсъждани теми бяха добрите практики, както и проекта на СОТ "Западният път на коприната".

С летен туризъм България изпреварва Кипър, Малта и много други в ЕС

С летен туризъм България изпреварва Кипър, Малта и много други в ЕС

Сред тях са и Холандия, Ирландия, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Белгия, Финландия, Дания и Люксембург

Ключовите исторически пътища са вдъхновявали пътешествия и са били причина за откриването на нови територии, подчертават експерти. Сред основните цели на Конгреса са да бъдат обсъдени най-известните пътища, начините за тяхното развитие, но и опазването на идентичността и автентичността на дестинациите. Такива са "Виа Родопика", "Маршрутът на финикийците", маршрутът "Свети Яков" и Маршрут "66".

Страната ни се стреми да привлече повече посетители, като предоставя информация за значимите български туристически обекти. В процес на създаване е система за туристическа информация. През 2017 година беше създадена първата карта на инвестиционните проекти в туризма в България. Тези мерки според Ангелкова са довели до рекордни резултати за българския туризъм, като за миналата година общия брой на туристическите посещения у нас е достигнал 8,8 млн. души, което е с милион повече от населението на страната.

6 919 493 чужди туристи са дошли у нас за първите 8 месеца на 2018 г.

6 919 493 чужди туристи са дошли у нас за първите 8 месеца на 2018 г.

5,9% повече туристи са посетили България през първите осем месеца на 2018 г

Спрямо 2015 година чуждестранните посещения у нас за тази година са нараснали с 31%, посочи Ангелкова.

"Туризмът е преживяване. То свързва по най-естествен начин хора и култури и това е безценно", заключи Ангелкова.

В рамките на международния конгрес Министерството на туризма организира и двудневно изложение в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика", на което гостите могат да разгледат български традиционни продукти. Първият конгрес на Световната организация за туризъм беше проведен през 2016 година отново в страната ни.

Ангелкова популяризира България с новите 7 балнео и СПА дестинации

Ангелкова популяризира България с новите 7 балнео и СПА дестинации

Тя иска да продължи "тренда" на по-голям брой туристи