Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) ще предприемат всички необходими и разрешени от закона действия срещу "грозната атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по българското черноморие". Това съобщиха от двете организации в позиция, разпратена към медии.

Става въпрос за изследването за замърсяването на морската вода по българското Черноморие, проведено от Асоциация "Активни потребители". Министерството на здравеопазването вече счете за некоректни данните от изследването, което манипулирало общественото мнение и дискредитирало работата на държавните институции.

От позицията на туристическия бранш става ясно, че всяко "недоказано, клеветническо твърдение и мероприятие, търсещо евтина популярност и реклама, уронващо престижа и доброто име на българският туристически продукт" ще бъде атакувано. АТИБ и КБТБ се доверяват на българските здравни власти и институции, които констатират и контролират здравните и санитарно хигиенните норми.

Двете организации питат защо българската прокуратура все още не се е самосезирала по случая? Все пак предстои да бъдат изготвени съответните искове, с които да бъде потърсена отговорност на тези, които стоят зад преднамерената атака, посочват още в позицията си.

Според организациите щом официалните български власти са отрекли данните, изнесени от Асоциация "Активни потребители", това говори единствено за целенасочен удар, целящ всяване на паника и отлив на туристи.

От Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) считат за фрапиращо и че Министерството на туризма и лично министър Зарица Динкова не са взели никакво отношение по случая.

"Това е поредно доказателство, че в момента българският туризъм няма министър, а на поста е човек, който съдейства с всички сили на тези, които искат да го съсипят", е заключението от позицията.

МЗ: Изследването на Активни потребители за морската вода манипулира обществото

МЗ: Изследването на Активни потребители за морската вода манипулира обществото

Оповестените данни нарушават спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон