Туристическият сектор изживява една от най-големите кризи през последните десетилетия. Това заявяват от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ).

На срещи с представители на политическите сили, кандидати за настоящия парламент Алиансът представи своята визия за развитие на сектора и краткосрочните мерки, необходими за оцеляването на индустрията.

Сред най-важните въпроси, които трябва да бъдат решени от управляващите, според АТИБ е въпросът с липсата на достатъчно персонал за сектора и рискът туристическият бизнес да остане без работници.

Те припомнят, че близо две трети от служителите в туристическия сектор са сезонни работници, като техните интереси продължават да не са защитени, поради което голяма част от тези служители напускат.

Според бранша държавата може да подпомогне бизнеса, като улесни процедурите за наемане на служители от Молдова, Украйна, Северна Македония, Сърбия и всички останали държави, в които има български малцинства. Необходимо е да им бъдат издавани визи с период на действие от поне 6 месеца вместо досегашните 3 месеца, независимо дали става въпрос за студенти или за вече завършили образованието си хора.

Сезонните работници да се осигуряват здравно сами, подсеща НАП

Сезонните работници да се осигуряват здравно сами, подсеща НАП

Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева

От Алианса посочват, че въпреки настояванията им за дългосрочна програма за запазване на сезонните работници в туризма, не се прави абсолютно нищо, за да се защитят кадрите в сектора. От АТИБ неколкократно са предлагали да се промени нормативната база, така че работещите в туризма да получат право на обезщетение от Бюрата по труда след 5 месеца трудов стаж. Нужно според тях е да се променят и приоритетите в работата на социалното министерство и кадрите в туризма да преминават обучения, курсове за квалификация и преквалификация веднага след съответния сезон, за да са подготвени за следващия, като курсовете трябва задължително да се обвързват с изискване след завършването им обучаващия да остане да работи в сектора поне 6 месеца.

Те са категорични, че е належащо да се помисли за програма за сезонните работници.

"Как правим бизнес без тези хора? Как оцеляват те след сезона и как ние оцеляваме следващият сезон без тях, след като тези искания се неглижират, а парите за сезонните работници, които са осигурени, се харчат не в интерес на бизнеса", питат от обединението на туристическия бизнес.

Те настояват обучителните курсове да започват веднага след туристическия сезон, за да могат заетите в сектора да почувстват сигурност, че работодателите и държавата имат нужда от тях.

Туризмът настръхна от новите мерки и липсата на помощи

Туризмът настръхна от новите мерки и липсата на помощи

ОБТ ще настояват да могат да работят с ваксинирани туристи

Според АТИБ, за да се реши изцяло проблемът с кадрите в туризма, е нужно и да се облекчи декларирането на договорите на членовете на фамилията, които подпомагат семейния бизнес, да се позволи на младежите от 14 до 16 години да работят в обектите, собственост на семействата им, да се улесни подписването на краткосрочни договори за наемане на персонал подобни на тези в селското стопанство за организиране на специални събития като сватбени тържества или абитуриентски балове, да се въведе почасово заплащане, да се разреши на учениците да работят до 22 часа, практиките на професионалните училища да се провеждат в активния сезон за срок от поне един месец и учениците да получават заплащане за труда си по време на практическото обучение в реална среда, като тази практика да е задължителна.

Заради големия проблем с кадрите Алиансът настоява и да се спазват определените законови срокове за обработка на документите при наемане на сезонни работници от трети страни. По правилата на новия режим, който е в сила от 1 юни, всички визи, които се издават за над три месеца, трябва да бъдат одобрени от Министерството на външните работи и от Дирекция "Миграция" на Министерство на вътрешните работи. Сроковете обаче не се спазват.