Туроператорите са възмутени от забраната за организиране на екскурзии от и до София във връзка с наложените допълнителни противоепидемични мерки от четвъртък, 14 октомври 2021 г., със заповед на директора на столичната РЗИ. "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ) настоява за спешни срещи с министъра на туризма Стела Балтова, министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, съобщи TravelNews.

ОБТ ще настояват да могат да работят с ваксинирани туристи, с документ за преболедуване или с негативен PCR тест. Според Павлина Илиена новите мерки отново ще доведат до връщането на пари на клиенти. Туроператорите все още дължат 22 млн. лв. на потребители от началото на пандемията през 2020 г. Министерството на туризма продължава да се бави с отпускането на наличните 11.2 млн. лв. за бранша, от които 5.2 млн. лв. останаха от старата програма за компенсиране на туроператорите, а другите 6 млн. лв. бяха гласувани в актуализацията на бюджета.

А от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са категорични, че е належащо да се помисли за финансиране на мерки за квалификация и преквалификация на служителите. Как правим бизнес без тези хора ? Как оцеляват те след сезона и как ние оцеляваме следващият сезон без тях, след като тези искания се неглижират, а парите за сезонните работници, които са осигурени, се харчат не в интерес на бизнеса, питат от БХРА.

София затяга COVID мерките

София затяга COVID мерките

Забраняват екскурзиите, затварят музикални, танцови и езикови школи, пускат непълнолетни в моловете само с придружител

И припомнят, че в Германия сезонните работници плащат всеки месец данъци, но ако през годината не достигнат доходи, колкото е необлагаемият минимум в страната, им връщат обратно всички платени данъци, за да им осигурят минимални финансови доходи за нормално съществуване. В Германия бизнесът не плаща и социални осигуровки на сезонните работници заети до 110 дни, докато у нас такива се дължат, което прави и туристическият сектор неконкурентноспособен.

А предстои тежка зима. Персоналът на нощните заведения, които са затворени, също е оставен на произвола на събдата, тъй като е ясно, ченяма да получат средства по схемата 60/40, тъй като много малко хора могат да отговорят на приетите сега от служебното правителство критерии и да докажат спад. В същото време няма да получат и социални помощи. Така тези хора нямат причина и желание да останат в туристическия сектор, скочиха БХРА.