Изпълнителният директор на "Астрал Холидейз" Христо Гълбачев се е срещнал с министъра на туризма Николина Ангелкова във връзка с обявения фалит на компанията и присъства на спешния брифинг в МТ.

"Астрал Холидейз" е изпълнил всичките си ангажименти към своите клиентите в България и чужбина. "Астрал" си е платил финансовите ангажименти към съответните партньори, като килентите са информирани, че почивките са гарантирани, включително и полетите им за връщане обратно. Гълбачев се надява клиентите на компанията, които са в България и чужбина да си изкарат почивката и да се приберат нормално. Това са 51 души.

Една част от клиентите на "Астрал Холидейз", които вече са си закупили почивките и предстои в близките дни да тръгнат, може и да го осъществят, тъй като фирмата е платила самолетните билети и хотели. Това се отнася за пътуващите утре. Друга част - тези, които ще пътуват в четвъртък, петък и събота - ще трябва да се обърнат към застрахователната компания за изплащане на обезщетение. Това са около 200 души общо, заяви Гълбачев. Обезщетението би трябва да е в пълен размер.

Той отказа да отговаря на въпроси за причините за фалита на компанията, макар и в началото на изказването си да започна с "ефекта на доминото след случката с "Томас Кук".

Гълбачев обясни и че в момента се намират в края на сезона, затова и туристите на агенцията са изключително малко. Фирмата е започнала да ограничава записванията още 23-24 миналия месец, когато гръмна новината с фалита на британския оператор. Ако това се беше случило в началото на сезон, сигурно сривът би бил на стойност 2 милиона, обясни Гълбачев и увери, че по техни сметки обезщетенията, които ще бъдат претендирани, са около половината от стойността на направената застраховка.

Централните офиси на "Астрал Холидайз" в Пловдив и София работят. Всички служители ще информират килентите да се обръщат към застрахователна компания "Уника". Изпълнителният директор на застрахователната компания "Уника" Николай Генчев увери, че от компанията ще удовлетворят финансово всеки един пострадал от фалита на туристическата компания и то максимално и преференциално бързо.

Към днешна дата в "Астрал Холидейз" работят малко под 100 човека. След фалита на компанията обаче, те ще бъдат съкратени.