Бедствено положение за туризма имахме на 8 декември. Това заяви пред bTV проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По негови думи ситуацията можела да се определи и като "градушка" в туризма. Той бе категоричен, че трябва да се подпомогнат засегнатите.

Според Драганов Банско трябва незабавно да получи 1 милион лева обезщетение с извънредна комисия на Министерския съвет. Той посочи, че ако за Нова година се затвори всичко, 35 милиона лева ще са за хотелите без ресторантската част.

По негови данни за миналата година са отчетени 903 000 нощувки, като 606 000 българи са ползвали хотелска база.

Българският туризъм стоял стабилно, но в бранша са обезверени

Българският туризъм стоял стабилно, но в бранша са обезверени

В момента всичко в туризма е възстановимо според Румен Драганов

Той обясни, че в момента хотелите работят, но не всички се справят с румсервиз, защото това по категоризация е част от 4 и 5-звездните хотели.

По думи на Драганов тази година Банско е загубил 10 000 студенти - именно толкова са празнували в курорта през 2019 г. Той посочи, че ако се отвори на 21 декември, това ще удовлетвори бранша въпреки липсата на чужденци.

Драганов заяви, че в деня на обявяване на заповедта за затваряне е имало около 5228 налични места в хотелите. От тях около 3200 са били резервирани за Коледа и Нова година.

"Има мерки за екскурзоводите, ски учителите, аниматорите - там се прави един алианс, който да бъде подпомогнат с едни 3 милиона, които се намират в Министерството на икономиката, за да могат самоосигуряващите се да си помогнат. Има 50 милиона за туроператори и агенции. До 800 000 лева могат да вземат големите туроператорски фирми", коментира експертът.

Той увери, че туризмът е готов за зимния сезон, ако му се даде зелена светлина.

Въвеждат допълнителни мерки във всички туристически обекти в Банско

Въвеждат допълнителни мерки във всички туристически обекти в Банско

Иван Кадев: Очакваме да се разработи единна система

анкета

Готвите ли пътуване за празниците?

Виж резултати

Да, разбира се 14.6%

Само до роднини 10.4%

Обмислям го 4.1%

Не, къде в тази пандемия 52.1%

Няма пари 18.9%