Българският туризъм стои стабилно. Това заяви пред БНТ председателят на Конфедерацията на българския туристически бизнес Румен Драганов.

По негови данни от 19 900 места за настаняване преди обявяването на триседмичното затваряне са работили 5228. За Нова година около 3200 от тях са ангажирани. Според него това означава, че туризмът работи.

Драганов посочи, че ако от утре се възстанови обстановката, заведенията, които са работили миналата седмица, могат да продължат да го правят.

Той подчерта, че в момента всичко в туризма е възстановимо, включително хората, които работят, независимо че ще получат минимално възнаграждение за периода на затваряне.

Туризмът ни е загубил 800 млн. евро заради кризата с COVID-19

Туризмът ни е загубил 800 млн. евро заради кризата с COVID-19

Със 75% са намалели чуждите туристи тази година

Драганов увери, че цялата инфраструктура на туризма е запазена. Той все пак призна, че ударът е голям и се задава икономическа криза.

И работодателите, и работниците са силно притеснени, те са обезверени и не знаят какво е тяхното бъдеще, коментира председателят на Конфедерацията.

По негови думи в последните години бизнесът е бил оставен на 28 разпокъсани организации без никакъв шанс за обединение. Това беше системата "разделяй и владей", която се изповядваше от бившия министър на туризма, посочи Драганов.

Той припомни, че от бранша многократно са настоявали със закон да бъде създадено представителство на категоризираните със Закона за туризма и регистрираните със Закона за туризма.

Марияна Николова благодари на хотелиерите, отворили в условия на криза

Марияна Николова благодари на хотелиерите, отворили в условия на криза

Тя изразин благодарности и към българите, които са подкрепили родния туризъм