"Туризмът е индустрия, която носи емоции, преживявания и нови знания. Той трябва да се превърне в национална кауза, защото оказва силно въздействие върху останалите сектори от икономиката и има потенциал да формира и по-висок ръст в брутния вътрешен продукт".

Това заяви министърът на туризма Стела Балтова при откриване на 34-тото издание на най-мащабното туристическо изложение в България - Международната туристическа борса "ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО".

Туризмът трябва да отговори на предизвикателството на днешния ден. В него младите хора използват все повече дигиталните технологии за придобиване на нови знания, заяви Балтова.

Служебният министър на туризма каза, че очакванията са за благоприятен летен сезон и че прогнозите са за ръст от 7-10% спрямо 2016 г. Тя допълни също, че ранните записвания от пазарите Русия и Германия са положителни.

На откриването бе и премиерът проф. Огнян Герджиков. Той подчерта, че туризмът е уникален бизнес, насочен към хората и дава възможност на народите да се опознават.

По думите му, през 2016 г. страната ни е посетена от над 8 млн. чуждестранни туристи и това е генерирало приход от над 6 млрд. лв. Премиерът изтъкна изключителното богатство на минерални извори на България като забележителен факт и отбеляза, че СПА туризмът се развива с много силни темпове.

Премиерът посочи, че през изминалата година страната ни е била посетена от над 8 милиона чужди туристи, а приходите от международен туризъм надхвърлят 6 млрд. лв. Според министър-председателя тези великолепни резултати се дължат на първо място на прекрасната природа на България и на това, че все повече знаем как да оползотворяваме природните дадености.

ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО се провежда от 15 до 17 февруари 2017 г. в столичния Интер Експо център под патронажа на Министерството на туризма. На церемонията присъстваха зам.-министър Ирена Георгиева и съветникът по туризъм на премиера Георги Николчев.

За първи път в събитието се включват туроператори от Грузия, Малдивите, Албания. Профилът на изложителите включва туроператорски фирми и агенции, хотели, балнеолечебни курорти и СПА центрове, национални туристически организации, асоциации и сдружения, софтуерни компании и фирми за хотелско оборудване. Със самостоятелни щандове се представят и повече от 40 български общини.