Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина Ангелкова да извърши проверка за това дали по Черноморското крайбрежие се спазва Законът за устройството.

Целта на проверката е да се гарантира спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон.

При осъществяването на проверката Ангелкова трябва да инспектира изпълнението на специални законови изисквания като обезпечаването на свободния достъп до морските плажове, без определянето на такси за това.

Правителството одобри по 10 лв. за шезлонг и чадър в "Св. Св. Константин и Елена"

Правителството одобри по 10 лв. за шезлонг и чадър в "Св. Св. Константин и Елена"

По 8 лева за шезлонг и чадър на плажа "Слънчев ден"

Ангелкова трябва да провери и дали за свободното разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите е осигурена не по-малко от 50% от активната плажна площ.
От ВАП обясняват, че по силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните, на които концесионерът е разположил платените плажни принадлежности. Свободната за туристи площ трябва и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели.

Ангелкова изпраща експерти да проверяват плаж "Кабакум"

Ангелкова изпраща експерти да проверяват плаж "Кабакум"

Причина са сигнали за две конструкции върху пясъка и в непосредствена близост до морето

В хода на инспекцията министърът на туризма следва да провери и законосъобразността на поставените преместваеми обекти, съоръженията за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведенията за бързо обслужване и други.

Според закона са задължителни дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. Обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2% от площта на морския плаж.

Ангелкова видя отлично състояние на морската вода в Слънчев бряг

Ангелкова видя отлично състояние на морската вода в Слънчев бряг

Устието на река "Хаджийска" е почистено

Ангелкова трябва да се отчете пред ВАП във двумесечен срок.

След това прокуратурата ще представи обобщена информация за констатираните нарушения, както и за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняването на разкритите случаи на неспазване на закона.

Ангелкова обеща строг контрол по плажовете

Ангелкова обеща строг контрол по плажовете

Броят на неохраняемите плажове бил намален от 106 на 89