Състоянието на устието на река "Хаджийска" е отлично, няма затлачвания и натрупани наноси. Коритото е чисто, а водата на плажа в Слънчев бряг е с отлични показатели. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на проверка на устието на река "Хаджийска" и плажа в Слънчев бряг преди разгара на летния сезон.

По думите на министъра причината за проверката е, че в предходни сезони са подавани редица сигнали от туристи и от концесионера за проблеми, свързани с неприятни миризми, идващи от устието на реката.

Кметове по Черноморието не искат "шумните" закони на Симеонов

Кметове по Черноморието не искат "шумните" закони на Симеонов

Промените в Закона за шума ще ликвидират десетки заведения

Според Ангелкова по устието на реката няма затлачвания и натупани наноси. Имало видим резултат от мерките по почистването на реката. Почистването на устието ще продължи до края на месец май, уточни Ангелкова.

По думите ѝ след всички предприети действия от общината и държавата, не се очаква това лято да има проблеми по плажовете около устието на реката.

"Изкарахме тонове земна маса и тиня, а последното почистване струваше 10 хил. лв.", обясни от своя страна кметът на Несебър Николай Димитров, който също присъстваше на инспекцията. Той допълни, че реката е доста голяма и все още продължават дейностите по нея.

Симеонов вдигна мерника на супермаркетите в курортите

Симеонов вдигна мерника на супермаркетите в курортите

Той не знаел държава, в която в национален курорт да има супермаркет

Относно състоянието на морската вода Ангелкова информира, че според пробите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) от края на 2017 г. водата е с отлично качество за къпане.

Министърът заяви и че тази година плажът на най-посещавания български курорт също е със сертификат Син флаг за високо качество.

Очаква се през месец юни да се вземат и първите проби на водата за този сезон, след това проверки ще има в средата и края на лятото.

Продължава разчистването на обекти от "Слънчев бряг"

Продължава разчистването на обекти от "Слънчев бряг"

Събориха обекти, заемащи 750 кв. метра плажна площ

От проверката стана ясно още, че всички заведения с одобрени схеми по ивицата имат изградена канализация.

По думите на Ангелкова всички изисквания на закона са спазени, а през активния сезон ще се следи стриктно дали се спазва одобрената за разполагане площ на преместваемите обекти, както и дали същите са свързани към канализационната мрежа.

Разчистват плажа на "Слънчев бряг" от бетон

Разчистват плажа на "Слънчев бряг" от бетон

До средата на май трябва плажът да е разчистен

В проверката участваха още директорът на РИОСВ - Бургас инж. Тонка Атанасова и Златко Димитров, изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД.

Съвместните проверки с Министерството на околната среда и водите ще продължат през целия сезон.