Въвеждат единни правила за безопасност в курортите, съобщиха от Министерството на туризма.

Единните правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. целят да гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Министерството на туризма проучи добрите практики на водещите в Европа ски курорти и ги адаптира към българските условия, за да гарантира на туристите здраве, сигурност и безопасност при пребиваването им в страната.

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Марияна Николова разчита българите да спасят зимния туризъм

Очаква се интерес към СПА и бизнес туризма от сънародниците ни

Разработеният от министерството пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021 трябва да бъде спазван задължително от всички - обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове.

Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите.

Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19.

Време е за здравна дипломация, това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията участва и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Контролните органи ще бъдат напълно безкомпромисни при установяване на нарушения на правилата. Така ще защитим Зеления печат, който България получи от Световния съвет по туризъм като безопасна и сигурна дестинация, каза министърката.

Благодарение на общите ни мерки в летните ни курорти нямаше нито един потвърден случай на заболял с коронавирус в местата за настаняване. Нашата цел е тази положителна тенденция да се надгради и за зимните дестинации, допълни вицепремиерът.

Тя отново призова да се спазват трите Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина. От думите й стана ясно, че контролът ще започне преди официалното откриване на зимния сезон.

Според доц. Кунчев туризмът е една от двете системи заедно с образованието, които се справиха добре с ковид ситуацията.

Местата за настаняване реагираха успешно. Обстановката обаче е динамична и ние до голяма степен зависим от нея. Практиката показа, че мерките работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, но всеки трябва да спазва изискванията. Благодаря за всичко, което правите, защото то е много. Готовността на зимните курорти ще е много по-голяма, отколкото на летните, каза още той.

Браншът и местната власт поискаха и единна рекламна кампания за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. Представителите на местната власт са готови да съдействат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Пълния пакет от мерки може да намерите на следния адрес:

https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/covid-19/ukazaniya-za-prilagane-na-protivoepidemichni-merki-v-zimnite-kurorti-za-sezon