Хотелиерите край морето прогнозират, че и през предстоящия летен туристически сезон ще има недостиг на работна ръка. Те ще търсят кадри основно от Молдова и Украйна. Аргументът е, че там заплащането е колкото у нас, съобщава БНТ.

Работодателите ще трябва да сключват сезонни трудови договори и няма да разчитат на формата "студентски стажове".

Директорът на дирекция "Регионална служба по заетостта" във Варна Пламен Начков коментира, че съгласно новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност работниците ще получат разрешение за сезонна заетост до 90 дни. Работодателят трябва да декларира, че има място за нощувка, осигурил е заплата, както и отиването и връщането до мястото, откъдето идва.

По Северното Черноморие като стажанти през миналата година са работили близо 500 души от Молдова и Украйна.

Специалисти от бранша смятат, че тези кадри ще се наемат на по-ниско престижни работни места. Те ще се назначават като кухненски персонал, камериери, помощници на рецепция.

По мнението на Стоян Маринов от Варненската туристическа камара това от една страна е добре, но от друга българският бизнес не може да разчита само на тези работници. Причината е, че те все пак трябва да знаят и български. По думите на Маринов, че е трудно човек, който не знае български, да бъде назначен като отговорник зала или старши администратор.

До търсенето на кадри от чужбина се стига, тъй като нашите напускат страната заради по-доброто заплащане зад граница. Маринов коментира, че поради тази причина остават незаети места, които трябва да се попълнят от хора, съгласни да работят при ниски заплати.