Все повече българи предпочитат да останат в България и да посрещнат Нова година в родните курорти. Това отчита Българската асоциация на туристическите агенции.

Ако решат да празнуват в чужбина, българите все още традиционно избират Турция или Гърция. Не липсват и желания за екзотични пътувания, но засега те остават малко.

За новата 2012-та българите са избрали родното и това е на път да се превърне в тенденция за празници, смятат от туристическите агенции.

"Много от рано всички по-атрактивни, малки хотелчета, семейни къщи, вили в България бяха резервирани и бяха продадени за Нова година," заяви председателят на Българска асоциация на туристическите агенции Донка Соколова, цитирана от БНР.

Една семейна къщичка в Родопите например би изляза около 500 лева за 5 нощувки за едно семейство и то с новогодишната вечеря и закуски. Като желано разпускане за Нова година се възприемат и спа-хотелите.

По-платежоспособните се спират на топлите страни, като сега хит е Куба, следвана от Карибския басейн, Мексико и Индия. Тук агенциите отчитат, че кризата е засегнала туризма и българите не се осмеляват да планират отдалече пътувания, когато е по-евтино.

Най-много през 2011-та нашенци са почивали в Турция и Гърция, следвани от останалите ни съседни страни. Гърците пък водят първенството по посещения у нас, следват ги румънците, германците и руснаците.