Промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие предвиждат пълна забрана на строителството в 100-метровата зона на първа линия до морето.

Кметовете на южните черноморски общини възроптаха срещу това, защото според тях това щяло да доведе до отлив на инвеститори и туристи, а също така ще блокира продажбата на имоти.

За отпадане на промяната се обявиха общинските кметове на Несебър, Поморие, Созопол, Приморско и Царево. Според градоначалника на Созопол Панайот Рейзи трябва да се запазят нормативните изисквания, приети през 2008 година:

Кметът на Созопол - Панайот Рейзи, настоява да се запазят нормативните изисквания, приети през 2008 година: "Имаме приети бюджети, заложили сме някакви приходи. С една такава рестрикция в момента - това означава, че ние не можем да си изпълним бюджетите.".

Строителната забрана ще се отрази и на Община Поморие: "Община Поморие ще се засегне като в едни доста атрактивни местности ще има забрана за строителство. Най-големият проблем, за мен лично като кмет на тази община, е, че не можем да развием Поморие към морето.", споделя кметът на Поморие - Иван Александров, цитиран от БНР.

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се очaква да бъдат внесени за разглеждане от парламентарна комисия на 3 май.