Още 71 дружества, вписани като туроператори от Националния туристически регистър (НТР), са заличени. Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка "Отговорност на туроператора", което е изрично условие за извършване на туроператорска дейност според Закона за туризма. Дружествата ежегодно трябва да сключват такава застраховка.

Дружествата са със седалище и адрес на управление в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Добрич, Плевен, Несебър, Поморие, Самоков, Кърджали, Велико Търново и Велинград.

За срок от две години заличените дружества нямат да имат право да заявяват регистрация за извършване на туроператорска дейност. Заличените дружества не са премахнати от НТР, но е отразена заповедта за заличаването им, като имената им са оцветени в червено.

24 турагенции загубиха лиценза си

24 турагенции загубиха лиценза си

Фирмите нямат задължителна застраховка

Това се прави, за да може при справка в регистъра потребителите да получават информация дали туроператорът е коректен и извършва дейност, спазвайки закона.

Не съществува правна възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и/или да няма валидна застраховка, посочват от Министерство на туризма.

Заличаването става със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова и се предприема съгласно решение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти (ЕКРТТА).