Имаме все по-качествен туризъм и все повече туристи, което ни поставя на международната карта на предпочитаните дестинации, но трябва да спрем да търсим само негативните новини. Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Зарица Динкова.

Тя подчерта, че цените растат навсякъде и туризмът не е евтина услуга. Въпросът бил да се направи максимално достъпен.

Според нея трябва да се работи за повишаване качеството на живот на българите, за да си позволяват да ползват повече услуги.

Министър Динкова отчете ръст в туризма през декември

Министър Динкова отчете ръст в туризма през декември

Шенген и Еврозоната могат да донесат единствено позитив за родния туризъм

Усилията трябвало да са насочени към повишаване качеството и богатството на изживяванията, а също да показваме богатството и историята на България и на по-малките населени места.

Динкова изтъкна, че тенденцията от лятото за растеж на българския туристопоток продължава и през зимния сезон. По нейни думи през декември страната ни е имала близо 5% повече туристи спрямо 2022 г. Ръст през зимата се отчита и на чуждестранните туристи. През декември туристите от Турция са с 22% повече, а италианските са почти с 50% повече в сравнение с предходния декември.

Министърът подчерта, че влизането на страната ни в Шенген по въздух и вода ще съкрати проверките по летищата с между 20 и 30 минути. А след среща с туристическите ни аташета в Германия, Турция и Полша обратната връзка, която получаваме от местните туристически организации, е изключително позитивна, посочи тя.

Относно Стратегията за развиване на вятърната електроенергия в моретата Динкова отбеляза, че е необходимо да има баланс между прогреса и запазването на традиционните ни предимства. Тя бе категорична, че възобновяемите енергоизточници не трябва да са в ущърб на природата или на поминъка на местните хора.

Зарица Динкова: Шенген по въздух и море е най-големият ни подарък за Коледа

Зарица Динкова: Шенген по въздух и море е най-големият ни подарък за Коледа

Готова е да остане начело на Министерство на туризма и след ротацията