Влизането на България в Шенген по въздух и море е най-добрият подарък, който страната ни е получила за Коледа. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова в предаването "Защо, господин министър?" по БТВ.

Предстои да стане ясно колко ще помогне Шенген и как ще промени в положителна посока туризмът.

Динкова е очаквала да има положително решение за приемането ни в Шенгенското пространство през миналата година декември месец, като очаква през 2024 г. добрите новини за България в Шенген да се увеличат.

Мария Габриел очаква датата кога ще ни приемат и в сухопътния Шенген

Мария Габриел очаква датата кога ще ни приемат и в сухопътния Шенген

България вече ще е пълноправен член в Шенген и ще има пълноправна роля

Динкова допълни още, че в лицето на премиера Николай Денков и  вицепремиера и външен министър Мария Габриел е срещала подкрепа за всички инициативи, високи, етични и професионални стандарти. Ще се съобрази с всяко тяхно решение по време на ротацията през март месец.

Тя уточни, че е фокусирана върху работата си като министър, има много планове и програми за развитието на туризма. Не мисли за европейските избори през юни месец. Динкова иска да продължи да работи като министър на туризма, за да има здрави и сигурни туристи, които да се върнат пак в България, както и да има добро позициониране на самия бизнес.

Динкова обясни, че не са я посрещнали добре някои хора от бранша, но тя се решила да направи добро за туристическия бранш. Тя увери, че е отворена за работа с всички, които предлагат градивни решения. Ако няма добър диалог с бранша, няма да можеше да работим в съвместно сътрудничество, коментира туристическият министър.

Министър Динкова отчете ръст в туризма през декември

Министър Динкова отчете ръст в туризма през декември

Шенген и Еврозоната могат да донесат единствено позитив за родния туризъм

Българите избират като цяло родните туристически дестинации. През декември 2023 година растежът на туризма е с 4, 9% повече в сравнение на 2022 г.

Предстои да се обсъди възможността със здравния министър да бъдат командировани лекари за морските курорти през лятото.

"Не може май месец да се сетим да решаваме проблемите", категорична бе Зарица Динкова.

Тя ще търси разговор с ресорните министерства как да се помогне, за да може обществото да не се сблъсква с традиционните проблеми, които се явяват през лятото, особено по натоварените пътища и инфраструктурата.

Министър Динкова:  България има предпоставки да се превърне в привлекателна дестинация

Министър Динкова: България има предпоставки да се превърне в привлекателна дестинация

Адаптацията към климатичните промени е гаранция за конкурентоспособност в туризма

За ДДС-то за туристическите пакети, които ще се вдигнат с 20% в средата на годината, Динкова заяви, че трябва да се излезе от руслото за мерките, свързани с коронавируса.

Въпреки, че се справяме на мускули, трябва да се помисли как да се справим и да помогнем на бизнеса, настоя тя. Обсъждат се какви точно да бъдат мерките в помощ на бизнеса.