Започваме преговори с Брюксел за удължаване на 9-процентната ДДС ставка за туроператорите до края на 2024 г. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова по време на форума "БГ туризъм - Зима 2023-2024" в Самоков.

По думите й облекчението за бизнеса е било сериозно застрашено заради опасност страната ни да бъде санкционирана от Еврокомисията при удължаване на мярката. Тя подчерта, че е предприела светкавични действия, за да защити бизнеса.

Аз и моят екип в продължение на две седмици бяхме в постоянен контакт с Министерството на финансите. Заедно с бизнеса и Асоциацията на туроператорите в България подготвихме аргументацията. Консултирахме се и с други европейски страни, за да почерпим опит, уточни Динкова.

Според нея сериозните теми не се комуникират с позиции и публикации в социалните мрежи, вършат се с много работа и тиха дипломация. Позиционирането и защитата на интересите се управляват от хора, които разбират процесите без вдигането на много шум, добави тя.

Министърът на туризма посочи, че усилията на правителството са насочени към повишаване на доходите и подобряването на имиджа на страната ни като надежден партньор.

Туроператорите искат 9% ДДС поне до края на 2024 г.

Туроператорите искат 9% ДДС поне до края на 2024 г.

Обвиняват Министерството на финансите в некоректни действия