Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в съвременния туризъм. Това заяви министърът на туризма Зарица Динкова в панелната дискусия на COP28 в Дубай, ОАЕ.

По думите си трябва да насочим усилията си в тази посока. Според нея България има всички предпоставки да се превърне в привлекателна устойчива дестинация.

Динков подчерта, че страната ни отбеляза значителен напредък в тази посока. Тя поясни, че през 2023 г. 21 български плажа и 1 яхтено пристанище са били удостоени със световния стандарт "Син флаг", една от най-признатите доброволни награди в света. Министърът на туризма допълни, че също така 11 български хотела са отличени със сертификат "Зелен ключ" - водещият стандарт за високи постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото функциониране в туристическата индустрия.

Динкова посочи, че възможностите за интерактивно представяне на подводното културно наследство на Черно море за създаване на разнообразна туристическа оферта и устойчиво използване на културното наследство са огромни.

"Бъдещето на туризма е по-зелено, по-иновативно, по-устойчиво и по-приобщаващо. Нашият основен приоритет е да развиваме и популяризираме България като предпочитана дестинация за устойчив целогодишен туризъм - това не може да стане без да опазваме нашето Черноморие. По-важното е, че това не може да стане без да се развиваме в синхрон и с уважение към природата около нас.", каза още тя.

Google и Facebook ни рекламират като дестинация на четири сезона

Мощен, а не мрънкащ туризъм си постави за цел Зарица Динкова