От началото на месец май досега, трите ХЕИ, които контролират курортите – Добрич, Варна и Бургас, са извършили над 1200 проверки.
По Черноморието инспекторите са съставили над 1300 акта за нарушения и са издали 188 предписания за привеждане на обектите със съответните изисквания, каза още д-р Алтънкова.
Най-честите нарушения, констатирани в хранителните обекти са нарушения на добрата хигиенна практика при приготвянето на храни, в сроковете на съхраняване на продуктите и предлагането на храни при лоши условия.
При проверки на хотели, станции и къмпинги е засечено съхраняване на едно и също място на чистото и мръсното бельо, недостатъчно хигиенизиране и неправилно изследване и третиране на водата в басейните.
Инспекторите на ХЕИ са взели над 50 проби морска вода, в която не е установено отклонение от нормите.