Проблемите в Гърция може да повлияят и на зимния туристически сезон у нас.
Това каза Благой Рагин - председател на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, цитиран от money.bg.

По думите му зимният сезон ще е тест дали руските туристи „са ни простили" заради скандала около „Алма тур". Като цяло от бранша очакват ръст на туризма спрямо миналата година, но липсата на инвестиции се отразява и в този бранш, допълни Рагин. Той обеща, че сняг ще има през цялата зима, а браншът вече е „в пълна бойна готовност" за посрещане на първите туристи.

"Над 500 оръдия са заредени и готови, щом падне температурата под 2-3 градуса, да се пуснат в действие и ще има сняг дали ще бъде естествен или изкуствен", каза Рагин. Той допълни, че съществуват опасения у бранша дали при южните ни съседи нещата няма да се влошат, но поне засега опасност няма. Очакват се и румънци, и сърби в родните курорти.

Рагин каза, че очаква ръст през зимния сезон както всяка година. „Това е все едно треньор да изведе отбора си на мач и да им каже „днес ще загубите". Такова нещо при нас няма, само напред и победа", допълни той.

По думите му на база записванията тази година много добре вървят нещата и се е очаква ръст от 10-12 процента. „Но бизнес хотелите се сринаха - 30 процента надолу, и ръстът, който направиха морският, спа и културният туризъм, бизнес хотелите го изядоха", поясни Рагин и допълни, че понякога „сметки без кръчмар са много рисковани".