На 9 февруари започват Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Спортният форум винаги предизвиква огромна истерия още с избора на новата страна-домакин. След това се започва усилен период на подготовка.

Градът придобива коренно различен облик, строи се на конвейер за нуждите на хилядите спортисти и гости. Всичко изглежда бляскаво и мащабно, ако не се гледа от перспективата на работниците, изнесли на раменете си цялата подготовка.

Идва време за откриването, дните на Олимпийските игри се изнизват неусетно. Медалите са раздадени, сълзите от радост и тъга са изплакани. Делегациите стягат куфарите и градът се връща към нормалния си ритъм на живот.

Снимка 337401

Източник: GettyImages

Като спомен от отминалия спортен форум остават сградите, построени специално за него. Напомнят за гордостта да си домакин. И междувременно не спират да припомнят, че вече са ненужни. Или поне за такива са счетени.

Огромни стадиони и спортни съоръжения, които цял цвят е видял от малкия екран, само няколко месеца по-късно се превръщат в декор за филм на ужасите. Вандалски нашарени с графити, разрушени сякаш след война, запазили по някой малък спомен от бляскавата идея, с която са замислени.

Снимка 337397

Източник: GettyImages

Рио е последният пример за разрухата, която е пословична за всеки град, бил домакин на Олимпийски игри. Снимки на занемарения стадион Маракана, на който се проведе откриването, на зловещия басейн, в който Майкъл Фелпс триумфира за пореден път, и на пресцентъра, превърнат в руини, будят смесени чувства.

От една страна е гневът как е възможно да се позволи подобно нехайство. От друга - съжаление към целия труд, отишъл на вятъра. Блясъкът много бързо се покрива с дебел слой прах, ако не се поддържа.

ПьонгЧанг не е само Олимпиада

ПьонгЧанг не е само Олимпиада

Южнокорейското градче има какво да предложи

Тухла по тухла се руши, заедно с имиджа на страната. Разпадат се и илюзиите, че новите съоръжения могат да доведат до спортния подем на страната и да родят цяло поколение шампиони.

Още преди началото на Олимпийските игри от южнокорейския град взеха мнение по темата. След края на спортния форум специално построеният за над 60 милиона долара стадион ще бъде използван с намален капацитет и добавен музей и изложбен център. Целта е да се избегне именно съдбата на стадион "Маракана" в Рио.

Все по-упорито обаче се прокрадва версията стадионът да бъде напълно разрушен. Това не е необичайна практика. А има още редица съоръжения, създадени за Олимпийските игри в ПьонгЧанг, чиято съдба остава неясна, пише SBSSports.

Снимка 337398

Източник: GettyImages

Ясно е обаче, че дори Пекин не можа да се справи с този следолимпийски синдром и позволи десетки съоръжения за близо 40 милиарда долара да се превърнат в ясен знак, че няма последователност. Дори стадионът, оприличаван на птиче гнездо, няколко години след Олимпийските игри се превърна в люпилня на гнева на гражданите и лобно място на много обещания.