Олимпийските игри тази година ще струват на Бразилия 4,6 милиарда долара. Това прави с 51% или с 1,6 милиарда долара повече от първоначалните сметки. Това показва изследване на бизнес училището към Оксфордския университет, цитирано от Bloomberg.

До откриването на игрите остава по-малко от месец и може да се окаже, че още преди началото им Рио де Жанейро може да бъде на ръба на фалит.

Местните власти бавят изплащането на заплатите на държавните служители, включително и тези на полицаите. Това породи опасения за сигурността по време на олимпиадата.

Рио де Жанейро получи държавен заем от $900 милиона

Рио де Жанейро току-що беше спасен от финансов колапс

Домакинът на Олимпиадата изпитва сериозни финансови трудности

“Милиардите допълнителни разходи идват във време, когато Бразилия не може да си ги позволи. Страната е изправена пред най-голямата икономическа и политическа криза от 1930 г. насам, а Рио де Жанейро е в рецесия”, коментира ръководителят на изследването Бенф Фливберг.

Според данните в доклада Олимпийските игри, провели се през последното десетилетие, са стрували средно по 8,9 милиарда долара, като се изключат инфраструктурните разходи. В сравнение с тях тези в Бразилия ще излязат по-евтино.

В същото време всички тези олимпиади са стрували на организаторите по-скъпо от очакваното. Игрите в Сочи са били с 289% по-скъпи от прогнозираното, а в тези в Лондон – със 76%.