България изигра един от най-добрите си мачове, но остана на точка от класиране за Токио. Нашите волейболисти изненадаха бразилците и повече от два гейма мачкаха олимпийските шампиони. За съжаление нещо малко, може би липсата на увереност им попречи да сбъднат голямата си мечта. Ето и детайлното представяне на всеки един от тях в снощната драма.

България загуби от Бразилия в пет гейма след изпуснат мачбол

Българските волейболисти докоснаха Токио, но загубиха спечелен мач срещу Бразилия

Нашите момчета надиграваха убедително олимпийските шампиони, но не можаха да затворят срещата

Цветан Соколов беше най-резултатен в мача с 19 точки. На него му бяха вдигнати 30 топки и той завърши с точки 17. Цецо направи и по един блок и един ас. За съжаление сервисът му не работеше добре и той изпълни само 14 начални удари, най-малко от титулярите. Директната му точка донесе мачбол, но следващото му изпълнение излезе за пореден път в аут.

Соколов не започна добре, но във втория гейм влезе в мача и правеше неотразимите си забивки. В края Сеганов залагаше само на него, което се оказа прекомерна отговорност за Цецо. Бразилците насочваха почти винаги блока си към него и успяха да му направят няколко успешни блока.

Снимка 438195

Източник: fivb.org

Мартин Атанасов трябва да бъде определен като играч на мача. Той заби успешно 15 от 22 вдигнати му топки. Направи една точка от блокада и два аса. Атанасов биеше много силен сервис и затова застана зад линията общо 18 пъти. Мартин показа, че той е новият титуляр на поста посрещач. Той поемаше отговорност във важните моменти, като имаше много точна преценка кога да играе със сила и кога технично.

Розалин Пенчев влезе на мястото на Тодор Скримов началото на втория гейм. Той веднага се вписа в отбора и така за първи път в последните години имахме трима мощни нападатели в края - той, Соколов и Атанасов. Розалин се пропука в някои моменти на посрещане и това му навлече доста критики от коментиращите мача. Пенчев завърши с 15 точки. Успешните му атаки бяха 13 от 27 вдигнати топки. Той направи и 2 точкови блокади и изпълни 13 сервиси за 4 гейма.

Снимка 438192

Източник: fivb.org

Светослав Гоцев, който заедно с Атанасов, поведе отбора в началото реализира 11 точки. В началото атаките му през центъра бяха неотразими, но постепенно бразилците го хванаха. Ефективността му падна и той заби 5 точки от 12 вдигнати. На блок Светослав реализира 5 точки и застана на сервис 16 пъти.

Виктор Йосифов беше най-голямата заплаха на сервис. Той изпълни най-много начални удари - 21. Капитанът заби 5 топки от 9 вдигнати и направи 3 точкови блокади. Но Сеганов рядко го търсеше в центъра.

Георги Сеганов се утвърди като титуляр. Той игра много разнообразно и вдигаше на всички. Когато се продржаше към това надигравахме бразилците. Дали поради умора, дали заради треньорски указания Георги наблягаше в края почти само на Соколов и в по-малка степен на Розалин Пенчев. Атанасов и центровете бяха изолирани и това даде шанс на бразилците да насочват лесно блока си. Сервисите на Сеганов понякога бяха труден ребус за бразилците, но в повечето случаи не водеха до нищо. Той изпълни 15 начални удари.

Тодор Скримов игра един гейм и се контузи при лошо падане върху крака на кубинеца Леал. Скримов изпълни 4 сервиса в първия гейм и направи един ас. Той заби успешно 2 топки от 3 вдигнати му. Неговата загуба се оказа фатална за посрещането, където Тодор се справяше отлично в изключителния за българите първи гейм. Но, ако в спорта няма.

Теодор Салпаров си свърши работата, за която е на площадката и спаси невероятни топки. Много от брейк точките за нашите са негова заслуга.

Останалите, които влязоха в игра се представиха резонно за малкото време на площадката. Неизлекуваният Теодор Тодоров влезе за малко в четвъртия гейм и доигра петия, когато Гоцев се пропука. Теодор заби единствената му вдигната топка и изпълни един начален удар.

Снимка 438191

Източник: fivb.org

Николай Пенчев влизаше за заздравяване на посрещането, но игра като либеро и не участва в нито една атака. Венелин Кадънков имаше ролята на втори диагонал, но се оказа само "патерица" за Цветан Соколов. В края на четвъртия гейм той получи 3 топки и не реализира нито една. Кадънков изпълни и 2 начални удара.

Добромир Димитров сменяше на два пъти Сеганов, когато Кадънков влизаше на мястото на Соколов. Изявите му останаха незабележими, освен два лошо изпълнени начални удари. Алекс Грозданов също се появи за малко в маратонския трети гейм, но не можа да се впише в мача.

Петър Каракашев, единствен, не беше пуснат нито за една секунда в игра.

Българите бяха с една идея по-добри в атака. Те направиха 61 точки от 11 вдигнати топки, докато бразилците завършиха с 60 от 114. На блок "лъвовете" имаха предимство - 11 на 8 точкови блокади. Съперниците ни направиха 11 аса, а ние 8.

Традиционно грешките определиха победителя. Момчетата на Силвано Пранди сбъркаха 35 пъти, а тези на Ренан дел Зото 27 пъти. И двата отбора залагаха на мощен сервис и бъркаха често. Победителите вкарваха сервисите си в решителните моменти, а ние не можахме, когато опитахме да затворим мача с бомби.