Дамският нционлен отбор по волейбол завърши с победа участието си в олимпийската квалификация в САЩ. Момичетата на Ивн Петков победиха убедително Казахстан с 3-0 (25-14, 25-16, 25-16) и завършиха на второ място в група "C".

България бе близо до сензация срещу САЩ

България бе близо до сензация срещу САЩ

"Лъвиците" запазиха теоретични шансове за класиране за Токио 2020

Двубоят в Шрийвпорт, щата Луизиана беше формален, защото домакините преди това бяха победили Аржентина с 3-0 и си осигуриха визи за Токио 2020. Наставникът на българките реши да даде почивка на Елица Василева, като на нейно място игра Мария Каракшева. Петя Баракова разпределяше играта за сметка на Лора Китипова. През втория гейм Мария Кривошийска замени Мира Тодорова.

Тези промени не се отразиха на случващото се на площадката, защото разликата в класите на двата отбора е огромна. Във всеки от трите гейма "лъвиците" повеждаха и трупаха разлика и затвориха двубоя за 1 час и 20 минути.

Снимка 437215

Източник: fivb.org

Българките направиха 44 точки от атаки срещу 28 за техните съпернички. Блокадите са 11 на 5, а асовете 5-4. Гергана Димитрова завърши с 16 точки, Мирослава Паскова и Мария Каракашева записаха по 11 точки. Нася Димитрова реализира 9 точки, 5 от които от блокада. Разпределителката Петя Баракова остана с 5 точки, Мира Тодорова с 4 точки, а Елена Бечева, играла в третия сет с 3 точки. Мария Кривошийска също успя да се разпише с 1 точка.

С играта си в САЩ нашите момичета показаха, че са равностойни на най-добрите и имат шанс да спечелят европейската квалификация през януари. Там основните ни съпернички ще бъдат - Холандия, Турция, Германия, Полша и Белгия. Битката ще бъде за 1 квота.

Снимка 437214

Източник: fivb.org