Повече от половината от най-богатите инвеститори в света очакват да живеят до 100-годишна възраст, показва проучване на швейцарската банка UBS.

Изследването е проведено сред 5000 души от 10 държави, включително Германия, Великобритания, САЩ и Тайван, които притежават поне 1 млн. долара в инвестиционни активи. 53% от анкетираните са сигурни, че ще станат столетници, което е значително по-високо от 80-годишната продължителност на живота в повечето развити страни.

"Идеята за живот от един век някога беше ограничена до научната фантастика. Но вече не е така. За богатите в света, 100-годишният живот не е резултат, който те считат за обикновена възможност. Това е нещо, което очакват", заключва докладът, озаглавен "Клуб на вековните".

Богаташите от Германия и Швейцария са най-големи оптимисти за по-дълъг живот

Богаташите от Германия и Швейцария са най-големи оптимисти за по-дълъг живот

Перспективите за дълголетие варират според държавата и богатството. 3/4 от богатия елит на Германия очаква да достигне 100, докато по-малко от 1/3 от заможните американци вярват, че ще живеят толкова дълго. В Швейцария, Мексико и Италия цифрата е повече от 2/3. Във Великобритания почти 1/3 (32%) от богаташите очакват да достигнат 100-годишна възраст.

Постигането на вековен живот не е толкова необичайно, колкото преди. Средната японка сега живее до 87 години, показват данни на ОИСР, в сравнение с 81 години за мъжете. И много проучвания показват, че богатите имат вградено предимство на дълголетието.

Проучване на Университета във Вашингтон през 2017 г. стигна до подобно заключение за "пропастта между продължителността на живота" между богатите и по-бедните райони от най-малко 20 години.

Защо богатите живеят с десетилетие по-дълго от бедните?

Защо богатите живеят с десетилетие по-дълго от бедните?

Ново проучване обяснява явлението

В САЩ например най-богатият 1% от жените живеят над 10 години по-дълго от най-бедния 1%, сочи проучване от 2016 г. в Journal of the American Medical Association. За мъжете разликата в продължителността на живота между най-богатите и най-бедните американци е почти 15 години.

Почти 8 от всеки 10 смятат, че работата е важна за тяхното благополучие. Тази убеденост е особено силна в Азия (93% в Хонконг) и в Швейцария (87%), но далеч по-малко в САЩ и Великобритания, където цифрите са съответно 52% и 59%.

Богатите също така знаят, че живеенето до 100 години е скъпи перспектива, която изисква повече разходи за здравеопазване, по-добра храна, упражнения и други услуги, които могат да удължат живота.

В някои страни богатите смятат разходите за здравеопазване за голям проблем

В някои страни богатите смятат разходите за здравеопазване за голям проблем

91% от анкетираните твърдят, че "правят финансови промени поради повишената продължителност на живота". Но дори милионерите се тревожат за нарастващите разходи за здравеопазване.

Въпреки това заможните са повече от съгласни да жертват пари за допълнителнo дълголетие, като 9 от 10 анкетирани смятат, че "здравето е по-важно от богатството".

По-бедните милионери (със състояние от 1-2 млн. долара) са готови да се откажат от 1/3 от богатството си за допълнителни 10 години живот. Притежаващите повече от 50 млн. долара са готови да се разделят с почти половината от състоянието си в замяна на още едно десетилетие.

Доказателството, че парите увеличават продължителността на живота

Парите увеличават живота. Ето доказателството

Щастие не се купува, но здраве - да