През тази нощ в Западна България, а утре и в Централна, ще има валежи. В четири области за 15 септември е обявен оранжев код за дъжд, а в седем - жълт код.

В Северозападна България валежите те ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв.м., съобщиха от НИМХ.

Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в Североизточните райони. Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв.м, като на места в Централна и Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв.м.

През нощта срещу 15-и и утре през целия ден  ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв.м.

В областите Видин, Монтана, Враца и София - област е обявен оранжев код за дъжд. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

В други седем области за утре е обявен жълт код за дъжд - Плевен, Ловеч, Пловдив, София - град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Тази нощ, както и утре през деня се очаква увеличение на речния отток в Западна и Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България.

Във вторник, ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и Западна България. За периода 15 - 17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), горното течение на р. Марица и съответните притоци, басейните на реките Места и Струма.

Предвид очакваните продължителни и на места интензивни валежи, в периода 15 - 16 септемвр се очаква значително да се повишават водните нива в басейните на реките:

- Делеинска
- Тополовец и притоците ѝ Полянска и Рабровска
- Войнишка- Видбол и притокът ѝ Грамадска
- Арчар
- Скомля
- Лом в горното и средното течение и притоците ѝ Стакевска, Чупренкса, Нечинска бара
- Цибър
- Цибрица в горното течение
- Огоста в горното течение и притоците ѝ Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица
- Искър и водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панегаи р. Гостиля
- Тополница
- поречие Места - реките Демяница, Добринишка, Канина и Мътница
- поречие Струма - реките Треклянска, Соволянска Бистрица, Глогошка, Новоселска, Лебница.