В 15 области на страната за днешния ден е обявен жълт код за високи температури. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. Синоптиците прогнозират, че в тези области термометрите ще ударят 35-36 градуса.

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Предвид много високите температури хората синоптиците съветват хората да бъдат внимателни. Обръща се внимание, че са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Според прогнозата за днешния ден времето ще бъде слънчево и следобед горещо. В следобедните часове е възможно да има заоблачаване, но валежи не се очакват.

Максималните температури ще са между 31 и 36 градуса. В София те ще достигнат 31-32 градуса.

Слънчево ще бъде и по Черноморието, като в обедните и следобедните часове ще бъде облачно. Ще духа северозападен, в следобедните часове източен вятър. Максимални температури 28-31 градуса. Температурата на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, прогнозират още синоптиците.

В планините ще бъде слънчево, но следобед ще се развие купеста облачност, като на места може да превали и прегърми.

Опасността от пожари отново остава висока. Червен индекс е обявен за област Ямбол и части от Сливен, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Бургас, Плевен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Враца.

Предупреждава се, че са възможни бързо разпространяващи се и много силни пожари.