Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреждава за опасно време. В 20 области на страната за утре, 6 януари, е обявен оранжев код за сняг и силен вятър. В останалите 8 е сила жълт код за снеговалеж.

Справка на сайта на НИМХ показва, че оранжевият код е обявен за областите: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Добрич, Търговище, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян.

Синоптиците предупреждават, че в тези области ще духа силен вятър от север-североизток, като поривите му ще достигнат до 22-24 метра в секунда. Ще има валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка около 20-25 см. В планинските части ще бъде и повече.

Хвърлят над 3000 снегорина да чистят пътищата

Хвърлят над 3000 снегорина да чистят пътищата

Не пътувайте днес, петък и събота в Северна и Североизточна България

Има условия за снегонавявания. Валежите ще отслабват следобед.

В морето вятърът ще е от север със скорост 15-20 м/с (7-8 по Бофорт). Поривите ще достигнат до 24 м/с (9 по Бофорт). Вълнението на морето ще е 4 бала.

Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Жълтият предупредителен код е в сила за областите: Видин, София, София област, Кюстендил, Перник, Благоевград, Пазарджик, Пловдив.

Валежите в тези области ще са от сняг. Ще се образува снежна покривка около 20 см, а в планинските части и повече. В следобедните часове валежите ще отслабват.