Рекордни температури бяха отчетени днес в страната като има близо 40 регистрирани такива, съобщава БНР.

В Русе около 16:30 часа температурата на сянка е била 43.5 градуса по Целзий. Рекордът за този град е от 1978 година - 38 градуса.

Сигналите в Спешна помощ са били предимно заради високо кръвно, както и за леки инсулти, предизвикани от високите температури.

В Силистра температурата също е била над 40 градуса, а термометрите във Велико Търново отчетоха 40 градуса.

Около 15 часа температурата и в Кюстендил е достигнала 40 градуса. Дневен температурен рекорд отбелязват синоптиците и във Видин - 39 градуса на сянка. Поради прилошаване от високите температури 5-6 пациенти са потърсили лекарска помощ в Спешния център.

В Пловдив е отбелязан температурен рекорд от 40,5 градуса. На близо 40 сигнала за пострадали от горещините са се отзовали и екипите на спешната медицинска помощ в града. Предимно възрастни хора са потърсили лекарска помощ заради жегата.

Горещото време днес беше причина за възникването на близо 30 пожара в града и региона. Горели са предимно сухи треви, един от най-сериозните е бил в Пловдив между гребната база и Пещерско шосе в близост до бензиностанция. За гасене за час с помощта на близо 5 противопожарни екипа.

Днешният ден е най-горещият от началото на лятото в Ямбол и в Елхово. В 15.00 ч. в Ямбол са измерени 41.4 градуса, а в Елхово - 39.4 градуса.

Рекорди са отчетени още в Ахтопол, Благоевград, Варна, на връх Ботев, на връх Мургаш, Враца, Добрич, Драгоман, Емине, Казанлък, Калиакра, Карнобат, Кнежа, Ловеч, Лом, Монтана, Ново село, Оряхово, Пазарджик, Плевен, Разград, Рожен, Свищов, Сливен, на Черни връх, Чирпан и Шабла.

Предупреждението на лекарите е до 19 часа да не се стои на открито, като особено внимателни трябва да са възрастните и хронично болните, родителите да предпазват малките деца.