Близо 42° удариха термометрите във Велико Търново днес. 41,6° са измерили синоптиците в старата столица. Това е и максималната температура, която е измерена в днешния горещ ден в страната. Тя и е и рекордна.

Температурите ще останат опасно високи и утре. В цялата страна е обявен оранжев код заради жегите.

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да са внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка. Трябва да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи, съветват синоптиците.

Синоптиците прогнозират, че утре температурите ще са още по-високи от днешните и ще достигнат 36-41°. Над Черноморието ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър.

Предимно слънчево ще е и в планините. Ще бъде твърде топло, като на височина 1200 метра дневната температура ще е около 29°, на 2000 метра - около 22°.

Едва в петък ще започне да нахлува хладен въздух. Ще преобладава слънчево време, като ще се развива и купесто-дъждовна облачност. На места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Дневните температури ще се понижат с 4-6° . Очаква се максималните да са между 31° и 36°, на места в Източна България все още до 38-39°.