За три области в Южна България за утре е в сила червен код за интензивни снеговалежи и бурен вятър. Това става ясно от справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология, който за втори ден обявява последната степен на опасност.

Червеният код означава много опасно време. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта, припомнят синоптиците.

Предупреждението за опасно време е в сила за областите Смолян, Кърджали и Хасково. Там отново се очакват значителни снеговалежи с количества около 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания.

Оранжев код за силни снеговалежи виелици е обявен за 10 области в Централна и Северна България. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

В места се очакват снеговалежи до 50-60 л/кв. метър.

За шест области на Западна България е обявен жълт код за валежи от сняг. Кодът е в сила за областите Видин, София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград.

В 8 области на Източна и част от Северна България също е обявен жълт код, в някои области за интензивни снеговалежи, в други за обилни валежи от дъжд и силен вятър. Кодът е в сила за областите Русе, Силистра, Шумен, Сливен, където ще вали обилен сняг, придружен от силен вятър. Жълт е кодът и в Плевен, където също се очакват снеговалежи.

В областите Ямбол, Варна, Бургас и Добрич ще вали интензивен дъжд, придружен от силен вятър.